Oslavy Vlčí Pole

23.06.2014 23:16

Na přelomu května a června jsme byli, prostřednictvím našeho sborového starosty p. Milana Hamerského, pozváni na oslavy 120. výročí založení SDH Vlčí Pole. Tato obec leží asi 15 km od Mladé Boleslavi. To znamená asi 170 km od Bolešína.

My jsme byli pozváni, abychom předvedli ukázku požárního útoku, dle starých pravidel. Je totiž už jenom málo sborů, které toto ještě ovládají. A v okolí Mladé Boleslavi už se dělá pouze požární sport, takže tam tuto disciplínu takřka nikdo nezná.

Vyrazili jsme naší Avií v sobotu 31. května ve 4:30 ráno.  Jelo družstvo ve složení – Milan Hamerský st., Milan Hamerský ml., Martin Gloser, Boba Nykodým, Petr Dlouhý, Kuba Dlouhý a Břeťa Kříž. Cesta proběhla celkem v klidu a za slabý 3 hodinky jsme byli na místě.

Po příjezdu a ubytování jsme vyrazili na místo.  Oslavy probíhaly ve stylu soutěže ve štafetě a požárním útoku.  Těchto soutěží jsme se nezúčastnili. Nebylo pro nás možné se měřit s týmy, které mají čas požárního útoku nejhůře kolem 25 vteřin. Čekání na čas naší ukázky jsme si zkrátili prohlídkou vystavené techniky hasičů či Policie. Dále jsme navštívili krásnou výstavu týkající se historie místního sboru, spojenou s výstavou historických přileb.

V přestávce mezi požárními útoky přišel i náš čas. Představili jsme se, řekli, co vlastně budeme dělat a šli na to. Útok jsme dělali v ukázkovém tempu a všechno proběhlo absolutně v pořádku. Odměnou nám byl aplaus a zajímavé reakce některých diváků. Jeden ze starších rozhodčích nám dojatě děkoval s tím, že tento způsob útoku viděl naposledy v sedmdesátých letech na vojně. Několik mladších soutěžících nechápalo, že něco takového vůbec existuje.

Po naší ukázce pokračovala soutěž. Po jejím ukončení následovala ještě ukázka s historickou stříkačkou z Rohatska, ukázka práce zásahové policejní jednotky a ukázka práce zásahové jednotky při dopravní nehodě.

Poté proběhl slavnostní nástup s vyhlášením výsledků a poděkováním zúčastněným sborům. Zde byla chvíle abychom předaly naše dárky pro místní hasiče – podepsaný dres našeho sboru, sadu hrnků se znakem našeho sboru a bednu našeho oblíbeného piva. A následoval další aplaus.

Po skončení nástupu a nezbytném focení společných fotek začala volná zábava.  A protože odjezd jsme měly až druhý den, tak jsme se zdrželi do pozdních večerních hodin.

Po pozdní snídani jsme vyrazili k domovu. Tentokrát k nám Avia tak milostivá nebyla a postavila si hlavu. Ale po drobné opravě, zhruba čtyřech hodinách jízdy a troše nervů jsme dorazili domů.

Tuto akci hodnotíme jako velice povedenou. Poznali jsme nové prostředí a příjemné lidi, s kterými jsme navázali přátelské vztahy.  A možná i přátelskou spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Vlčí Pole.

 

 

Fotky:    https://sdhbolesin.rajce.idnes.cz/120._vyroci_zalozeni_SDH_Vlci_Pole_okr._Mlada_Boleslav

Zpět